RESEPI KUEY TEOW CANTONESE
Kuey Teow Cantonese
Bahan-bahan:
["] 1 packet Kuey Teow
["] 1 sudu besar minyak bawang putih **
["] 1/2 sudu kecil minyak bijan
["] 1 sudu besar kicap manis
["] 1 sudu besar kicap cair
Bahan Kuah:
["] Isi ayam secukupnya - hiris
["] 4-5 ekor udang - jika suka
["] 2 keping fish cake - hiris
["] 3 tangkai sayur sawi atau bok choy - potong
["] 1 in carrot - potong halus
["] 3 sudu besar minyak masak
["] 2 ulas bawang putih - ketuk
["] 3 cawan air
Bahan Perasa:
["] 2 sudu kecil sos tiram
["] 2 sudu besar kicap cair
["] 1/2 sudu kecil kicap pekat
["] 1/2 kiub pati ayam - hancurkan
["] sedikit garam
Bahan Pemekat:
["] 1 biji telur - pukul ringan dengan garfu
["] 1 sudu besar tepung jagung - larutkan dengan sedikit air
Cara-cara :
#1... Panaskan minyak dalam periuk, tumis bawang putih hingga naik bau... Ketepikan ** 1 sudu besar minyak bawang** tadi dan masukkan ke dalam non-stick pan... Tinggalkan bawang putih dan lebihan minyak untuk membuat kuah kuey teow...
#2... Cuci kuey teow dan toskan... Gaul di dalam non-stick pan bersama minyak bawang putih, minyak bijan, kicap cair dan kicap manis... Goreng seketika hingga bergaul rata... Ketepikan...
#3... Dalam periuk kuah, masukkan hirisan isi ayam dan udang, masak seketika... Masukkan fish cake dan carrot, gaul rata...
#4... Masukkan air dan tambahkan dengan bahan perasa... Biarkan mendidih...
#5... Akhir sekali masukkan sayur sawi dan bahan pemekat dan biarkan mendidih seketika...
#6... Untuk menghidang, masukkan kuey teow ke dalam mangkuk dan tuang kuah ke atasnya...
0 Response to "RESEPI KUEY TEOW CANTONESE"
Post a Comment