RESEPI KUEY TEOW CANTONESE


Kuey Teow Cantonese


Bahan-bahan: 
["] 1 packet Kuey Teow
["] 1 sudu besar minyak bawang putih **
["] 1/2 sudu kecil minyak bijan
["] 1 sudu besar kicap manis
["] 1 sudu besar kicap cair

Bahan Kuah:
["] Isi ayam secukupnya - hiris
["] 4-5 ekor udang - jika suka
["] 2 keping fish cake - hiris
["] 3 tangkai sayur sawi atau bok choy - potong
["] 1 in carrot - potong halus
["] 3 sudu besar minyak masak
["] 2 ulas bawang putih - ketuk
["] 3 cawan air

Bahan Perasa:
["] 2 sudu kecil sos tiram
["] 2 sudu besar kicap cair
["] 1/2 sudu kecil kicap pekat
["] 1/2 kiub pati ayam - hancurkan
["] sedikit garam

Bahan Pemekat:
["] 1 biji telur - pukul ringan dengan garfu
["] 1 sudu besar tepung jagung - larutkan dengan sedikit air

Cara-cara :
#1...  Panaskan minyak dalam periuk, tumis bawang putih hingga naik bau...  Ketepikan ** 1 sudu besar minyak bawang**  tadi dan masukkan ke dalam non-stick pan...  Tinggalkan bawang putih dan lebihan minyak untuk membuat kuah kuey teow...
#2...  Cuci kuey teow dan toskan...  Gaul di dalam non-stick pan bersama minyak bawang putih, minyak bijan, kicap cair dan kicap manis...  Goreng seketika hingga bergaul rata...  Ketepikan...
#3...  Dalam periuk kuah, masukkan hirisan isi ayam dan udang, masak seketika...  Masukkan fish cake dan carrot, gaul rata...
#4...  Masukkan air dan tambahkan dengan bahan perasa...  Biarkan mendidih...
#5...  Akhir sekali masukkan sayur sawi dan bahan pemekat dan biarkan mendidih seketika...
#6...  Untuk menghidang, masukkan kuey teow ke dalam mangkuk dan tuang kuah ke atasnya...

0 Response to "RESEPI KUEY TEOW CANTONESE"

Post a Comment